top of page
3_edited.jpg

leven met het ritme van de maan

De ene dag nieuwe ideeën  en  veel energie, terwijl je op een andere  niet vooruit te branden bent? Maakte je vorige week nog daadkrachtig keuzes en kamp je nu met twijfels? Twee dagen geleden was je niet bij anderen weg te slaan en nu heb je behoefte om je terug te trekken? Opvallend? Kijk eens naar het ritme van de  maan!

De maan beïnvloedt de waterhuishouding op aarde zoals eb en vloed en sapstromen in planten.

Omdat de mens uit ca. 70% vocht bestaat is het waarschijnlijk  dat dit ook effect heeft op ons lichaam en emoties. 
 

De maan heeft een ritme, in ca. 29 dagen  draait ze om de aarde. De maan reflecteert het licht van de zon. Door de positie van de zon t.o.v. de maan wordt iedere keer een ander stuk van de maan belicht. Dit noemen we de maanfasen. 

 

Als je daar naar kijkt, zie je een cyclus; van begin (nieuwe maan), opbouw naar hoogtepunt(volle maan) en dan weer een afbouw. Ieder fase in deze cyclus duurt gemiddeld 3,5 dag en heeft  haar unieke eigenschappen en energie. We zien de fasen terug in kleine omlopen en grote: bijvoorbeeld de seizoenen.

Het zijn ook dezelfde fasen die we doormaken als we met iets nieuws beginnen: een baan of project.

Door je keuzes, timing en daden af te stemmen op het natuurlijke ritme van de maan zal je meer flow en kracht in je leven ervaren.  
 

Kopie van Kopie van Beige and Gray Minim
5.jpg

opbouw, groei, bloei  en afbouw. 
De maancyclus zien we als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volledige bloei naar  afbouwen en loslaten. Iedere fase heeft een eigen kracht en energieniveau.  Deze kan krachtig voelbaar zijn, door samen te werken met deze energie ervaar je meer steun. De opbouwfase is vergelijkbaar met de winterperiode waarin diep onder de grond nieuwe zaden zijn gepland. De lente laat zijn werk zien om ten slotte richting de zomer volledig gebloeid te hebben. De herfst zorgt voor afbouw om richting de winter te reflecteren en alles los te laten. 
Het is niet zo dat je tijdens volle maan verkleed rond de tafel moet dansen of alleen je haar kunt knippen tijdens laatste kwartier. Maar het ritme  kan je helpen om (jezelf toe te staan) bijv. plannen uit te werken in de opbouw of juist rust te nemen in de afbouwfasen.  

manifesteren met de maan. 

Door het ritme van de maancyclus te betrekken bij het neer zetten van jouw dromen en doelen  kun je deze nog sterker manifesteren.  Maar hoe werkt dat dan?  Zoals beschreven  heeft de maan een cyclus van opbouw, groei, volledige bloei naar weer afbouw en loslaten.  Bij iedere nieuwe maan start er een nieuwe cyclus. Zet jouw intenties, doelen en dromen tijdens nieuwe maan en deze zullen mee resoneren met de cyclus.  Ga je na nieuwe maan aan de slag met jouw plannen, dan kun je aan de hand van de andere maanfases jouw proces volgen en meebewegen op de timing van de natuur. Dan kun je leren op welk moment je soms even moet doorzetten of juist een stapje terug moet doen. Op die manier geef je extra kracht aan en houd je focus op je dromen en doelen terwijl je mee beweegt op de flow van het leven. Hieronder staat een korte beschrijving van iedere maanfases:

Nieuwe Maan

Start van een nieuwe cyclus; tijd om niet plannen aan te wakkeren en zaadjes te planten om te ondernemen.
 

Jonge Maansikkel

De brug overstappen en krachtig aan het werk te gaan. Durf ik?  ga ik dit aan? tijd voor actie!
 

Eerste Kwartier

Er kan een conflict ontstaan tussen idealisme (zon) en realisme (maan) ga de uitdaging aan en pas je wensen zodanig aan dat ze bij je passen en haalbaar zijn.
 

Wassende maan

kijk met een verruimde blik en sta open voor aanpassingen en mogelijkheden die het leven biedt.  Blijf geduldig en wees kritisch en tref indien nodig verbeteringen. 
 

Volle Maan

Hoogtepunt van manifestatie; het resultaat van je werk en inspanningen. Wees dankbaar voor wat zichtbaar is en laat los wat niet meer past. Opwindende en expressieve periode. 
 

Afnemende Maan 

Tijd om adem te halen, terug te kijken en te reflecteren op wat is geweest.  Onderzoek en beschouw de situatie met open blik, adem uit en ontspan. 
 

Laatste Kwartier 

Vermoeide fase die vraagt om balans; kijk op liefdevolle manier naar jezelf en evalueer op persoonlijke groei. Ruim op wat geen voordelen meer bied. 
 

Afnemende Maansikkel

Tijd voor overgave en rust om alles te laten en ruimte in jezelf te scheppen.  Neem de tijd om bij te komen en te ont-moeten en ont-haasten. 
 

voor een overzicht van de maanstanden: download hier een gratis maankalender         
bottom of page